Нагадаємо, що його заснували ковельські освітяни для тих, хто приїхав у наше місто. Засідання упродовж цих двох тижнів присвячені Пасхальній тематиці.
Учора, 21 квітня, учитель української мови ліцею імені Олени Пчілки Людмила Барановська розповіла що має бути у Великодньому кошику.
Сама ж традиція освячення їжі символізує офіційне завершення посту і благословення церкви на повернення до звичайного життя і страв.
Як зауважила Людмила Леонідівна, підбір продуктів для цього не є випадковим. Усе, що ми несемо до храму, має певне значення. Зокрема, паски вважаються символом Світлого Христового Воскресіння. Кращі дні для приготування випічки – Чистий четвер і субота. Не бажано займатися цією справою у Велику п’ятницю, день найсуворішого посту і скорботи.
Яйця – це символ нового життя і відродження. Кладуть господині і найрізноманітніші холодні м’ясні закуски, які зазвичай готують напередодні свята.
Весь період Великого посту молочні страви були під забороною, тому віруючі дозволять собі перший раз спробувати їх за святковим столом в Світле Христове Воскресіння і теж освячують в церкві.

У кожному регіоні свої традиції і звичаї. Але для кожної господині важливо не лише, що є в плетінці, але й її оформлення. Про це теж йшлося на засіданні клубу.
Тож Великодній кошик, який готували всі разом, вийшов не тільки смачним, але й дуже красивим.
Світлого усім свята та миру нашій Україні!





