Skip to main content
телефон Гарячої лінії Ковельського міського голови: 0 800 219 019 Повідомити про проблему

У Ковелі вшанували пам’ять Кобзаря

Сьогодні ковельчани прийшли до монумента Кобзареві, щоб вклонитись його пам’яті. Саме в цей день 162 роки тому відбулося перепоховання Тараса Шевченка.

Він помер у віці 47-ми років у Санкт-Петербурзі, там же і був похований. Його друзі та шанувальники перевезли його прах в Україну й перепоховали на Чернечій горі біля Канева, як і за життя заповідав поет – «Як умру, то поховайте мене на могилі, серед степу широкого на Вкраїні милій…».

І ці слова Тараса звучали на різних мовах — польській, англійській італійській, хорватській, болгарській. Його “Заповіт” та інші його найвідоміші твори читали талановиті учні ліцею імені Олени Пчілки.

А доля Тараса, наче вишиваний рушник, де переплетені червоні та чорні кольори. Ми дякуємо йому за те, що півтора століття тому він не побоявся і голосно заявив про українців, як велику націю, здатну подолати всі труднощі. Він любив Україну, жив Україною і мріяв завжди повернутися у свій рідний край.

Нині, у воєнний час, історія повернення праху на свою землю має особливе значення. Розумію, що рідні наших полеглих Героїв не можуть знайти собі спокій, поки тіло близької людини не повернеться додому, доки на кладовищі не з’явиться місце, щоб прийти, коли забажає серце, помолитися, поспілкуватися з тим, кого уже не повернеш. Тому ми повинні пам’ятати заповіти Кобзаря. Вони змушують наших воїнів, ризикуючи життям, забирати з поля бою полеглих побратимів, щоб доправляти їх в українські міста і села. А поки ми в цей день тут — звіряємо свої годинники з Кобзарем, звіряємо свій шлях з його заповітами, Україна була, є і буде”, – зазначив міський голова Ігор Чайка.

Велике спасибі колективу ліцею імені Олени Пчілки за літературно-музичну годину, присвячену пам’яті Тараса Шевченка. Сьогодні, в час війни, дуже важливо об’єднуватися – зокрема, і навколо постаті нашого Генія. Бо Шевченко – то є Україна. Його твори звучали так сильно, проникливо, ніби написані вони про наше сьогодення.

Шевченко хотів бути похований у рідній Україні. Це його прохання здійснили. Великий Кобзар спочиває на Чернечій горі. А ми тим часом виконуємо другу частину його славного “Заповіту”.


© Ковельська міська рада.